Múzeumok majálisa kezdődik

244

 Megkezdődött a Múzeumok majálisa: az ország különböző részeiből hetven kulturális intézmény – múzeum, kiállítóhely, gyűjtemény – mutatkozik be vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM).

Múzeumok majálisa
Múzeumok majálisa

Varga Benedek, az MNM főigazgatója a megnyitón elmondta: a múzeumok majálisa hagyománnyá vált, minden évben tízezrek keresték fel a kétnapos ünnepet.

Idén a Múzeumkert rekonstrukciója miatt – a 23. alkalommal megrendezett – fesztivál beköltözött a múzeum épületébe, és egynapos a program.

Ezzel kapcsolatban Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára megnyitó beszédében azt mondta, bár a majális most szűkebb helyen és rövidebb ideig zajlik, a jelentőségét ez nem csökkenti, sőt, megmutatkozott, hogy a szakma és a közönség ragaszkodik a hagyományhoz.

Az idei esemény jelmondata Múzeumok a múzeumban, hálózzuk be a múzeumot. “A különböző intézmények sokféleségét, egyediségét tükröző rendezvényen megmutatkoznak a múzeumi hálózatok, a múzeumok pedig behálózzák az épületet szórakoztató, ismeretterjesztő, készségfejlesztő, tudományos programjaikkal” – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Kiemelte: a Múzeumok majálisa három másik országos és nemzetközi eseményhez is kapcsolódik. A Közösségek hete zárónapján megrendezett majális méltó lezárása a hét eseményeinek, amelyeket összefűz a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa, az ICOM aktuális mottója: Múzeumok hiperhálózata – új megközelítés, új közönség. Ez a gondolat a múzeumok kapcsolati hálójára, társadalmi tőkéjére, közösségi munkájára irányítja a figyelmet, ami a kulturális örökség európai évében különösen aktuális – mondta, hozzátéve: az idei majális a Családok évéhez is kapcsolódik, tovább erősítve az eddigi, szülőket, gyerekeket, nagyszülőket kiemelten megszólító hagyományt.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte: ebben a kormányzati ciklusban a családok és a demográfia lesz a kormányzati filozófia legfontosabb alaptétele, ennek része, hogy 2018 a Családok éve. Gyermekeinknek és nekünk magunknak is fontosak azok a lehetőségek, amelyeket egy ilyen alkalom, illetve az év minden napján a múzeumok és a kiállítások meg tudnak teremteni – mondta.

Sántha Péterné alpolgármester a Józsefvárosi Önkormányzat képviseletében elmondta: a Magyar Nemzeti Múzeum ikonikus történelmi épületünk, mindig megújulni kész. Ezt az is jelzi, hogy most, amikor környezete megújul, mégis itt valósul meg a Múzeumok majálisa.

A rendezvény hagyományosan az ICOM által meghirdetett nemzetközi múzeumi naphoz csatlakozik. A fesztiválra az egész országból és a határon túli magyar közösségekből is érkeznek múzeumi szakemberek.

A rendezvényen átadják a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elismeréseit is. Az év múzeuma a kiskunhalasi Thorma János Múzeum lett, Az év kiállítása díjat a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér című állandó tárlata kapja. A díjazottakat kerekasztal-beszélgetésen mutatják be délután a Lapidáriumban.

Az év múzeuma címre huszonkettedik, Az év kiállítása díjra nyolcadik alkalommal hirdettek pályázatot. Előbbire öt, utóbbira tizenöt intézmény jelentkezett.

Az ingyenes majálison különleges tárlatvezetésekkel, gasztronómiai kóstolókkal és koncertekkel is várják az érdeklődőket. A résztvevő hetven múzeumból harminc az északi és a római udvaron felállított sátrakban mutatkozik be. Délelőtt a Hahó Együttes játszik a gyerekeknek, a rendezvény záróeseménye a Balázs Elemér Group koncertje lesz.

A részletes program a www.muzeumokmajalisa.hu oldalon olvasható.