1 hét a szomszéd lakásában

316

Egy hét a szomszéd lakásában

Lehet, hogy mi is elábrándoztunk már azon – ha érdemes-, hogy néhány napot a szomszéd lakásában töltsünk és a másik bőrébe bújva “életet” cseréljünk. Lehet, hogy e gondolaton is alapulva egy különleges rendezvénysorozat indul, “A szomszéd lakása” címmel. Évek óta mintegy félmillió magyar utazik Ausztriába. Magyarország így a 10 legfontosabb küldőország közé tartozik. Az Österreich Werbung budapesti képviselete most még közelebb hozza a szomszédos úticélt: kiállítást és különleges rendezvénysorozatot szervez.
Az esemény célja, hogy bepillantást engedjen a mai Ausztria kuturális és turisztikai kínálatába. Zene, divat, design, gasztronómia…

25 évvel a vasfüggöny lebontása után a két szomszédos ország – Magyarország és Ausztria – ismét közelebb került egymáshoz. Évek óta mintegy félmillió magyar utazik Ausztriába, hogy ott töltse szabadságát. Ennek ellenére felmerül a kérdés, hogy valóban ismerik-e a magyarok a szomszédos Ausztriát. Tudják-e hogyan néz ki a “szomszéd lakása”? Hogyan, miként telnek az ottaniak hétköznapjai?

2014. május 16-tól 22-ig, az Andrássy úton, a Kogart Házban níló rendhagyó kiállítás ezekre ad választ. A “Szomszéd lakása” címmel. Ausztria új, modern, idegenforgalmi adottságait sorakoztatja fel. A villaépület első emeletén a bécsi dizájner, Manuela Freigang alakítja át “a szomszéd lakásává” .

Az Ausztria mai, kortárs oldalát bemutató kiállításon megtekinthető többek között az osztrák divattervező, Lena Hoschek “divatkockája”, egy különleges, bejárható fotómontázs,a mely a rendezett káosz elvére építve mutat be látványos fényképeket Ausztriáról.
Felvillannak a hagyományok és a modernitás, a gazdag osztrák kultúrtörténet és a jelenkor közötti izgalmas ellentétek.