CAfe Budapest- 40 helyszín, több mint 100 program

299

​Mintegy 40 helyszínen több mint 100 programot – köztük koncerteket, kiállításokat és táncelőadásokat – kínál október 2. és 18. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek fókuszában Bartók Béla és az idén 80 éves észt zeneszerző, Arvo Pärt életműve áll.

CAfe Budapest Fesztivál
CAfe Budapest Fesztivál

” Budapestet Európa legszebb és legnépszerűbb városai között tartják számon, miközben az élhetőségi ranglistákon is egyre jobban szerepel. A fővárosba évről-évre egy több turista érkezik, a dinamikus fejlődésben nagy szerepe van annak, hogy a minden évszakra jut egy olyan tematikus fesztivál, amely folyamatosan minőségi programokat kínál a látogatóknak ” – mondta Tarlós István főpolgármester az eseményt beharangozó szerdai tájékoztatón. Hozzátette: a rangos eseményhez az évek során újabb helyszínek csatlakoztak, az elmúlt években a Zeneakadémián, a Budapest Music Centerben és a Bálnában, idén pedig a Várkert Bazárban is lesznek kulturális programok.

A 24. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál helyszínei a Müpa, a Zeneakadémia, a Bálna, a Budapest Music Center, a Budapest Jazz Club, a Pesti Vigadó, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Várkert Bazár, az A38 Hajó, az Akvárium Klub, továbbá fővárosi galériák és színházak, de a köztereken is felbukkan majd a kortárs művészet.

A CAFe Budapest kínálatát Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke, valamint Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, a szervező operatív testület tagja ismertették. Káel Csaba mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a CAFe Budapest az idei évtől állandó Bartók-fókusszal bír majd, hogy minél többen és mélyebben megismerhessék a nagy komponista életművét és személyét. Az idei fesztiválra Bartók előtt tisztelegve állította össze közös műsorát többek között a Söndörgő együttes és a Kelemen-kvartett, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Budafoki Dohnányi Zenekar. De Bartók balkáni utazásaihoz nyúlt inspirációért Agócs Gergely is Túlparton – Gyökerek és szárnyak című előadásához, a balkáni ritmusok ihlették a New York Gypsy All Stars és a Fanfare Ciocarlia muzsikáját, valamint Jojo Mayer és Lajkó Félix közös koncertjét is. A mester szerzeményei felcsendülnek Bogányi Bence, Bogányi Gergely és a Münchener Kammerorchester, valamint a Magyar Rádió Énekkarának koncertjein is. Az Új Magyar Zenei Fórum 2015-ös zeneszerzőversenyének fő tematikája is Bartók köré épül.

A fesztivál másik kiemelt szerzője az idén 80. születésnapját ünneplő Arvo Pärt. A modern európai egyházzene megteremtésében oszlopos szerepet vállaló észt komponista műveit honfitársai és pályájának legavatottabb ismerői tolmácsolják. Budapestre érkezik Tonu Kaljuste vezényletével az Észt Filharmónia Kórusa és a Tallinni Kamarazenekar, valamint Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar is.

A CAFe Budapest további komolyzenei programjai közé tartozik Sosztakovics Az orr című operaszatírája a Neue Oper Wien és a Müpa koprodukciójában, valamint Balassa Sándor operájának, a Kodolányi János drámája nyomán komponált Földindulásnak az ősbemutatója a Müpában.

Jön Jonny Greenwood, a Radiohead frontembere is, akinek saját kompozíciói szólalnak meg a London Contemporary Orchestra szólistáival közös koncertjén. A latin zenét jazzel házasító Pink Martini és a gypsy-swing koronázatlan királyaiként számon tartott Django Lassi szintén a fesztivál vendégei lesznek.

A táncelőadások sorában a CAFe Budapesten mutatja be legújabb darabját, a Non Solust a Recirquel Újcirkusz Társulat, itt lesz PUSH című kétrészes darabjával a dán Black Box Dance Company, a Philippe Saire Társulat pedig a térben különlegesen elrendezett, Black Out című produkciójával érkezik.