Kék bor?! Létezik

667

A franciák mindig is híresek voltak gasztronómiájukról.  Most a kék bor hódít Franciaországban. Az egykori bajvívó, René Le Bail a Földközi-tenger partján kezdett borászkarrierbe, melynek eredményeképp megszületett a türkizkék színű chardonnay.

Kék bor hódít a franciáknál
Kék bor hódít a franciáknál

Borvörös… A bor különböző vörös, piros árnyalatai tobzónak szemünk előtt. Ezért is kissé furcsa  lehet a türkiz szín egy bor esetében. Sokaknak épp ez tetszik a kék borban, mert hogy a tengerre emlékezteti őket. Le Bail szerint ezt a színhatást egy teljesen természetes pigment, az anthocián használatával érik el. Ezt a festékanyagot pedig a szőlő héjának másodszori kipréselésével nyerik ki. Bár az eljárás szokatlan, a kék színen kívül még egy előnye van a technikának: a borban cseresznye, málna és passiógyümölcs aromái jelennek meg.

Kék bor Franciaországból

A bort Spanyolországban, Almería tartományban készítik, de a franciaországi Montpellier-től nem messze található tengerparti városkában, Sete-ben mutatták be először a nagyközönségnek. Az elmondások szerint gyümölcsös íze van, és kifejezetten jól harmonizál az osztrigával és a tenger gyümölcseivel. Egy üveg 12 euróba kerül. még az ára is emberléptékű!

Kék bor Franciaországból
Kék bor Franciaországból

Borszínekből francia zászló

A spanyol konkurensek indigó hozzáadásával még ennél is élénkebb színű borokat készítenek. Le Bail viszont azt mondja, az ő terméke teljesen természetes. Semmilyen mesterséges szinezőanyagot nem használ. Mint mondja, a kék borral végre kirakható a trikolór. Vagyis a francia zászló három színe, a fehér a piros és a kék csak borból.