Könyvünnep a budai Várban

445

Ezen a hétvégén rendezik meg a 16. Budavári Könyvünnepet a budai Várban a Szentháromság téren. Könyvbemutatók, dedikálások és író-olvasó találkozók mellett kulturális, zenei és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket péntek délutántól vasárnap estig. Tartalmas hétvégi program az utolsó, meleg napokra.

Budavári Könyvünnep
Budavári Könyvünnep

Székelyudvarhely a Díszvendég

A 16. Budavári Könyvünnep díszvendége Székelyudvarhely lesz. Az idei fesztivál a júniusban elhunyt Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító emléke előtt tiszteleg.

Idén Székelyudvarhely kapott meghívást a Budavári Könyvünnepre, hogy a háromnapos fesztivál díszvendégeként mutatkozzon be a könyvszerető közönségnek.

Székelyudvarhely a díszvendég a Budavári Könyvünnepen
Székelyudvarhely a díszvendég a Budavári Könyvünnepen

A hagyomány és a haladás, azaz a modern ötvözetének jegyében lakja be a számára felkínált teret, ahol ízelítőt nyújthat a székely népi kultúrkincsből a Boróka Néptáncegyüttes segítségével. Ugyanakkor felvillantja gazdag irodalmi életének egy szegmensét is, közönségtalálkozót tartva székelyudvarhelyi szerzőkkel: Nagy Koppány Zsolttal és Farkas Wellmann Évával, az Evilági Zenekar közreműködésével. Továbbá a gazdag mondavilágban gyökerező Székelyföldi Legendárium térképeit, a tájegységek ízes beszédét, hitvilágát és csodaszépen megrajzolt környezetét is bemutató rajzfilmjeit is meg lehet tekinteni a székelyudvarhelyi standon, hogy a könyvünnepre látogató családoknak is színes, kedvükre való programban lehessen részük.

A színpadi programok között a Kaláka együttes Vannak vidékek címmel ad koncertet a Kossuth-díjas szerzőre, Budavár díszpolgárára emlékezve, míg a Virág Benedek Házban az író személyes tárgyait bemutató emlékkiállítás látható.

A fesztivál ideje alatt délelőttönként gyerekprogramok várják a legkisebbeket. Lesz bábszínház, fellép Bognár Szilvia, a Mátyás-templomban pedig Berg Judit vezet sétákat A holló gyűrűje című könyve nyomán.

A Mátyás király-emlékévhez kapcsolódó programok között kiállítás nyílik a Várnegyed Galériában. A Szentháromság téren pedig hagyományőrzők építik fel sátraikat, ahol Mátyás-korabeli zsoldos kompánia fog táborozni. Egy-egy nagy koncerttel zárnak minden estét, így fellép a Jazzical Trió, szombaton Szalonna és bandája, vasárnap pedig Für Anikó látható a színpadon.

A  Fesztivál keretében szombaton adják át a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat, amelyet idén Tatjána Voronkina orosz műfordító nyert el.

A fesztiválon könyvet vásárlók idén is karszalagot kapnak, amellyel kedvezményesen látogathatják a hat résztvevő budavári kulturális intézmény – a Budapest Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Hagyományok Háza, a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete – programjait, kiállításait.

A részletes programkínálat a rendezvény internetes oldalán (www.konyvunnep.hu) olvasható.