2030-Jó város, élhető város (1)

401

Hogyan képzeljük el az ideális várost 2030-ban?
Milyen lesz, hogy élünk 2030-ban, ha tegyük fel pozitív változások következnek be.. Pozitív folyamatok valósulnak meg. Nézzük meg, hogy e szerint az ideális forgatókönyv szerint mit fogunk tapasztalni? Elsőként mi lesz, ha 2030-ra a széndioxid kibocsájtás jelentősen csökken…

203-Jó város, élhető város (1/A CO2 kibocsájátása csökken)

Tegyük fel 2030-ra a szén-dioxid-kibocsátása jelentősen csökken. Hogyan fogunk élni ekkor? Vajon milyen az élet egy zöld világban? Ahol már nem az éghajlatváltozás ellen kell küzdeni.
Az éghajlat megmentése hatalmas változásokat vonhat maga után, ugyanakkor sokkal boldogabbá tehet minket.

„CO2 mentes -utópia” változata

Reggel egy zöld és élhető városba indulok el, ahol nincs betonrengeteg. Zöld homlokzatok és parkok sorjáznak Ha úgy döntök, hogy hívok egy autót, akkor egy algoritmus kiszámítja a jármű legokosabb útvonalát, és a megtervezett útvonalon néhány másik ember is csatlakozhat.

Mivel a városi tanács betiltotta a személygépkocsikat a városban, sok új mobilitási szolgáltatás vehető igénybe. Olcsóbb, ha nem veszem meg a saját autómat. Ez csökkenti a torlódásokat, így könnyebben és gyorsabban érkezem meg a célhelyemre. Nem kell időt töltenem a parkolással. Választhatok a kerékpár, robogó vagy tömegközlekedési eszköz között.

A levegő a városban sokkal tisztább, mert sokkal kevesebb autó van az utcákon. Többségében pedig pedig elektromos autók lesznek.
Kevesebb a zaj, és sokkal több hely van a parkok és a sétálóutcák számára, Ebédre tucatnyi izgalmas étkezés közül választhatok: ezek többsége növényi alapú, tehát egészségesebben eszik és környezetkímélőbb, mint amikor az ebéd ötféle burger közül választhatok volna.

Az egyszer használatos műanyagok világa már a távoli múlt.. Még mindig zamatos kávéval kezdem reggel a napot, de ez egy újrafelhasználható csészébe kerül, melyet visszaviszek egy következő kávézóba. Ott pedig visszakapom az árát.
Ugyanez a rendszer vonatkozik a műanyag palackokra és más elszállító tartályokra. Otthon minden háztartási készüléket szolgáltatási szerződésekké alakították át. Ha a mosogatógép elbomlik, akkor ez már nem a te problémád. A szolgáltató már ismeri a problémát, és elküldte valakit annak javítására. Amikor a gép már nem működik, a szolgáltató felveszi a régi gépet, és új telepít.

Az emberek új típusú megélhetési lehetőségeket próbálnak ki: megosztottabb funkciókkal és terekkel. Ez azt jelenti, hogy egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy városokban éljenek. Több házat építenek fával, ami sokkal jobb az éghajlat szempontjából, mint a betonépület.

Amikor vásárolok valamit, akkor vásárolom meg, amikor igazán szükségem van rá.Mivel azonban sokkal kevesebbet vásárolok, valójában megengedhetem magamnak a jobb minőségű és formatervezésű termékeket. A „visszautasítás, újrafelhasználás, csökkentés, újrahasznosítás” a mindennpai gondolkodásmód része. Az összes csomagolás háromféle műanyagból vagy más új anyagból készül. Ez kedvez az újrahasznosításnak.

A mezőgazdaságban a hús és tejtermékek új növényi alapú alternatívái jelennek meg. A korábban állati alapanyag előállításához használt földterület nagy része elérhetővé vált. Mivel a városokban az emberek elkezdték értékelni a természetet, így a turizmus, a vadászat és a horgászat új típusú jövedelmet kínál a vidéki területeken élő emberek számára. 
Az emberek többet utaznak vonattal, így a légi forgalom csökkenni kezd A legtöbb légitársaság üzemanyagként, a bioüzemanyagot vagy a villamos energiát használja már 2030-ban.

Mivel az állampolgárok meggondolják hogy mire költenek, így több pénzt költenek más dolgokra. Nem pazarolnak pénzt fölösleges árucikkek megvásárlására. Ezt az új rendelkezésre álló jövedelmet a szolgáltatásokra fordítják: takarítás, kertészkedés, mosodai segítség, egészséges és könnyű ételek főzése, szórakozás, új élmények szerzése és mesés új éttermek meglátogatása. 
Mindezek lehetővé teszik az átlag modern ember számára, hogy több lehetőséget és több időt töltsön el barátaival és családjával. Akár edzés, új készségek elsajátítása, sportolás vagy művészet élvezete közben…

HOLNAP VÁROSÁÉRT DÍJ 2019
Cégek, önkormányzatok
pályázhatnak a Fenntartható városdíjra!
Pályázati anyag leadási határidő:
2019.12. 15
KATTINTS a részletekhez!