258 éves konyakot árvereztek online

481
Gautier konyak
Sotheby’s – Gautier konyak árverése

A Sotheby’s egy 258 éves üveg konyakot – a jelenleg még létező három fajta közül egyet – 118 850 font (131 990 euró) áron értékesített egy online aukción. A palack a világ egyik legrégebbi fennmaradt Gautier konyakja.

A Sotheby’s Gautier konyakjának évjárata: 1762. Az 1762. év számos történelmi esemény miatt is figyelemre méltó.Például Nagy-Britannia belépett a Spanyolország és Nápoly elleni hétéves háborúba, II. Catherine Oroszország királynője lett. És itt van az első Szent Patrik-napi felvonulás New Yorkban. . De a franciaországi Maison Gautier név is ismert, mint egy olyan családi vállalkozás, amely konyakgyártására vonatkozó királyi végzéssel, (XV. Lajos király által aláírt alapító okirattal) is rendelkezik. A most online aukción értékesített Gautier konyak a legrégebbi konyakos évjárattal rendelkezik, amelyet valaha aukción adtak el.

3 palack Gautier konyak maradt fenn a világban

Mindössze három üveg maradt fenn a rendkívül ritka Gautier Cognacból ( 1762-ből) napjainkig. Generációk óta ugyanabban a családban őrizték meg a palackokat, az eredeti címkével. A fennmaradó üvegek közül az utolsó és legnagyobb, a „Grand Frère” vagy a „Big Brother” néven ismert, a világ legrégebbi konyakjára 2020. május 14től–28-ig lehetett licitálni.

A becslések szerint 80 000–160 000 font. Ez  a világ egyik legrégebbi fennmaradt konyakjának értéke. A kishúgával („vékony soeur”), amelyet a Gautier Múzeumban helyeztek el, és a kis testvérével („petit frère”), amelyet 2014-ben New York-ban aukción értékesítettek, a „nagy testvér”  piacon való megjelenése valóban kivételes. Ázsiai műgyűjtő vásárolta meg.

A Gautier 1762 az egész világon híres és tiszteletben tartott konyak. Ez a palack nem csupán a filoxéra előtti szőlőtermesztés példáját képviseli, hanem a hordó korai érésének a Gautier gyártásának a kezdetét is jelképezi. Még a francia forradalmat megelőzően. Ez a palack  a konyak történetének a legrégebbi példánya, melyet valaha árverésre bocsájtottak.