Sárkányok éjszakája-fényvarázs az Állatkertben

825

A Fővárosi Állat- és Növénykert – a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal együttműködésben – április 8. és május 22. között negyvenöt estén át különleges lampionfesztivállal várja a nagyközönséget.

Sárkányok éjszakái- fényvarázs az Állatkertben
Sárkányok éjszakái- fényvarázs az Állatkertben

A számos nyugat-európai, elsősorban holland és belga állatkertben, illetve botanikus kertben már sikert aratott, de Európa középső és keleti felében még soha be nem mutatott színpompás látnivaló illeszkedik az Állatkert azon hagyományához, hogy a távoli tájak állatvilágának bemutatása mellett igyekszik megjeleníteni a távoli tájakon élő emberek kultúráját is.

A különféle lampionok és más világító alkotások fontos szerepet töltenek be a kínai kultúrában, hagyományokban és művészetben. A tradicionális kínai naptárban nagyon sok olyan ünnep és esemény van, amelyeket – egyebek mellett – lampionokkal szokás megünnepelni, s a különféle lampionok készítése éppen olyan művészeti ágnak számít, mind például a festészet, a szobrászat, a porcelánművesség vagy éppen a kalligráfia.

Európában viszonylag ritka, hogy a kínai lampionművészet alkotásaiból nagyobb kiállítást, tárlatot szervezzenek. Az elmúlt években elsősorban a belga és a holland közönség láthatott ilyen bemutatót erre alkalmas szabadtéri programhelyszíneken, ottani állatkertekben és botanikus kertekben. Közép-Európában viszont mostanáig nem volt ehhez hasonló kiállítás. A Fővárosi Állat- és Növénykert azonban – a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft-vel együttműködve – most negyvenöt estén keresztül tartó program keretében mutat be egy nagyszabású válogatást a kínai lampionművészet alkotásaiból

A 45 látványos kompozícióba rendezett, sok száz lampion és egyéb belülről megvilágított műalkotás között lesz óriás kínai sárkány, a kínai zodiákus figurái, állatokat és növényeket megjelenítő alkotások és egyéb érdekességek. A nagyközönségnek így alkalma lesz azt is megfigyelni, hogy az Állatkertünkből jól ismert állatokat miképpen ábrázolják a kínai lampionművészet különféle irányzataihoz tartozó alkotások segítségével.