Több mint 100 000 látogató a Michalengelo kiállításon

311

Több mint százezer látogató volt kíváncsi a vasárnap zárult Michelangelo kiállításra a Szépművészeti Múzeumban.

Zárult a Michalengelo kiállítás
Zárult a Michalengelo kiállítás

Az április elején nyílt, A test diadala – Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlaton a reneszánsz mester csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből (többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból )kölcsönzött alaktanulmányát láthatta a közönség.

    A kiállítás Michelangelo és kortársai nyolcvan művét mutatta be. Köztük azt a rajzot is, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben, és a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert rajzaként azonosítottak.

A kiállításon a látogatók a mester hírnevét megalapozó legendás műveihez – mások mellett a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez, a Medici-síremlékekhez, az elveszett Lédához és az Utolsó ítélethez – készült rajzain keresztül alkothattak képet Michelangelo kiapadhatatlan alkotóerejéről és páratlan géniuszáról.

A kortársak közül többek között Leonardo da Vinci, Raffaello, Luca Signorelli, Jacopo Pontormo, Agnolo Bronzino, Francesco Salviati és Rosso Fiorentino műveivel találkozhatott a látogató a nagyszabású bemutatón.

 A kiállítás az UniCredit Bank Hungary Zrt. támogatásával valósult meg. A kiállítás kurátora és a katalógus szerzője Kárpáti Zoltán, a Szépművészeti Múzeum munkatársa.

A tárlat zárását követően a honlapon elérhető a Michelangelo a Sixtus-kápolnában című alkalmazás, amely a kiállításon szereplő, a Sixtus-kápolna freskóihoz készült vázlatok és az eredeti alkotások összehasonlítására kínál lehetőséget.
A https://www.szepmuveszeti.hu/michelangelo-filmek/ linken a kiállításhoz kapcsolódó videós tartalmakat gyűjtötték össze, amelyekből megismerhetők a most zárult tárlat kulisszatitkai.