Még lehet jelentkezni a kulturális filmek fesztiváljára

286
magyar kultúra
magyar kultúra

Május 29-ig lehet jelentkezni a kulturális filmek fesztiváljára helyi magyar kultúra és portréfilm témában.

 A helyi magyar kultúrát feldolgozó versenyfilmeket Magyarországon, a Kárpát-medence és a világ magyarok lakta területein kell forgatni.

A versenyfilmek készítésének ideje 2000. január 1-től 2022. május 29-ig terjedhet. A filmek maximális terjedelme 330 másodperc lehet.

A versenyfilmek segíthetnek megérteni a helyi magyar kultúra, azon belül is a hagyományok és a táji értékek szerepét a magyar kultúrában. Felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a helyi magyar kultúra, a táji értékek és a kulturális hagyományok megőrzése kulcsfontosságú.

A portréfilm egy vagy több, helyben élő/élt magyar személyről szólhat, aki a helyi magyar kultúra értékeit pozitívan jeleníti meg – írják.     
A versenyfilmeket videó, filmes és/vagy számítógépes, illetve bármilyen animációs technikával készíthetik a pályázók.     

Pályázni egyénileg vagy csoportosan lehet. Érvényesen jelentkezhet minden 18. életévét betöltött természetes személy, valamint jogi személyek (szervezetek) is. A versenyben való részvételhez szükséges jelentkezési lapot online kell beküldeni május 9-től május 29-ig a fesztivál weboldalán.     

A közönség szavazása május 29-től július 3-ig tart. A zsűri a legtöbb közösségi aktivitást elért és a versenykiírásnak megfelelő, maximum 30 darab videót értékeli, valamint a közönség maximum 2 filmet is a döntőbe juttathat.    

A döntősnek minősülő alkotók és versenyművek részt vehetnek a díjátadáson és a kapcsolódó eseményeken augusztus 4. és 7. között Tállyán.     A verseny fődíja 1 millió forint, a második helyezett 500 ezer forintban, a harmadik helyezett 250 ezer forintban részesül. A közönségdíjazott 300 ezer forint, a legjobb operatőr 800 ezer forint jutalmat vehet át.  A pályázat további részletei a 8.kultfilm.hu oldalon olvashatók.