Petőfi Kulturális Ügynökség: indul az Irodalmi Karaván

204
Irodalmi Karaván
Irodalmi Karaván

Irodalmi Karaván címmel indít rendezvénysorozatot a Petőfi Kulturális Ügynökség, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét. Emellett a kortárs szerzőket megismertetni Magyarországon és a határon túl is.

Az Irodalmi Karaván olyan irodalmi roadshow, amely a magyar nyelv- és irodalom értékeit őrizve, klasszikus és kortárs szerzőket egyaránt bemutatva több generációt összekapcsol.
A tervezett turnék Magyarországon és az országhatáron túl “utaztatják” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

    “Több célt kapcsoltunk egymáshoz. Az egyik legátfogóbb az irodalom és az olvasás népszerűsítése, amelyet személyes élményekkel szeretnénk megerősíteni. Emellett érdekel minket, hogy a meghívott alkotók miként gondolkodnak a nyelvről és nyelvekről, egymásról, egy-egy klasszikusunkról, egy pályakezdő pályatárs első szárnypróbálgatásairól. Minden művészet befogadása élmény, ezt mi kicsit megcsavartuk: legyen a művészethez, az olvasáshoz vezető út is élmény” – emelte ki Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója.

Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programok igazgatója azt emelte ki, hogy egy könyv önmagában lehetőség a felfedezésre és az utazásra: más világokat, kultúrákat, gondolatokat ismerhetünk meg általa, amiket beépítve saját világunkat gazdagíthatjuk. Hozzátette: céljuk egy olyan komplex programsorozat létrehozása, amely egyszerre tanít, ismeretet, élményt ad, és biztosítja, hogy legyen élő, irodalmi párbeszéd – határok nélkül.

Az Irodalmi Karaván első útja januárban Székelyföldre vezet a magyar kultúra napjához kapcsolódva. Január 25-től 28-ig négy napon keresztül négy városban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredán és Székelyudvarhelyen rendhagyó irodalomórák és Szalon-estek megrendezésével készülnek a szervezők.

A meghívott vendégek között lesz Bartis Attila marosvásárhelyi születésű író, Bogdán Zsolt csíkszeredai származású színművész, Bereményi Géza író, rendező, Szöllősi Mátyás író, fotográfus, valamint Sárik Péter zeneszerző, zongoraművész. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart a négy város kiemelt intézményeiben. Míg este a Szalon-esteket moderálja.

A négynapos utazást a szervezők videón rögzítik, az elkészült filmet oldalaikon teszik közzé