2022-ben 15%-kal nőhetnek a KKV-ék költségei

157
Férfi, Pénz, Tabletta, Tét, Siker, Győzelem, Lottó
Emelkednek a KKV-ék költségei

Jövőre 15 százalékkal nőhetnek a kis- és közepes vállalkozások költségei.
Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások (kkv) – közölte a GKI Gazdaságkutató.

A kkv-k visszajelzése alapján a költségnövekedésből 7 százalékot a minimálbér és a garantált bérminimum emelése tehet ki.
A GKI emellett az energiahordozók drágulását emelte ki, amely – mint írták – valószínűleg jövőre is folytatódik. A magasabb költségek várhatóan az inflációt is gyorsítani fogják – tették hozzá.

A felmérés alapján a vállalkozások méretüktől függetlenül hasonlóan vélekednek a kilátásaikról: a közepes méretűek 13 százalékos, a kisebbek valamivel nagyobb, 17 százalékos költségnövekedésre számítanak.

A területi megoszlás nagyobb eltérést mutat, hiszen a Bács-Kiskun, Békés és Veszprém megyében működők 18-20 százalékos, míg a Fejér, Nógrád, Tolna, Pest megyeiek csak 10-12 százalékos emelkedést valószínűsítettek.

Átlag alatti költségnövekedést várnak a kereskedelem és javítási szektorban érdekelt cégek (12 százalék), magasabbat a feldolgozóiparban és az üzleti szolgáltatásokban dolgozó társaságok (17-18 százalék). Az építőiparba átlagos, 15 százalékos költségnövekedéssel számolnak a kkv-k.
    
A GKI 4 fő feletti, nem mezőgazdasági vállalkozást kérdezett meg a reprezentatív felméréshez, amelyben 838 kkv vett részt – olvasható a közleményben.